Basisbereikbaarheid voor mensen in armoede

Melden

Hier de visie van mensen in armoede op basisbereikbaarheid na een ruime consultatie van mensen uit de 59 verenigingen waar armen het woord nemen. Voor hen kan basisbereikbaarheid een succes worden op 3 belangrijke voorwaarden:

- Tarieven moeten betaalbaar blijven en mogen zeker niet verder stijgen in vergelijking met het huidige aanbod. De voorbije jaren zijn zeker individuele tickets al een heel stuk duurder geworden. Het goedkoopste m-ticket, €1,80, is helaas enkel nog via een smartphone-app aan te kopen, een hoge drempel voor veel mensen in armoede.

- Toegankelijk, gratis en persoonlijk reisadvies: binnen de nieuwe aanbodstructuur zal het niet eenvoudig zijn voor mensen om het juiste vervoermiddel te vinden en te kiezen om van punt A naar punt B te reizen. Ook in het huidige aanbod voelen veel mensen dit aan als een hoge drempel. Ze zijn vaak heel onzeker over de route die ze moeten uitstippelen en hoeveel hen dat gaat kosten.

- Mensen in armoede vragen met aandrang professionele chauffeurs, ook in het vervoer op maat. Geregeld horen wij de optie naar boven komen om te werken met vrijwillige chauffeurs, zoals in Nederland vaak gebeurt. Dat kan niet dezelfde kwaliteit en veiligheid bieden als met professionele chauffeurs. Bovendien biedt het vervoer op maat om sociale economie in te schakelen en zo kwetsbare mensen toegang te verlenen tot de arbeidsmarkt.

Lees hier de uitgebreide visie van het Netwerk tegen Armoede: http://www.netwerktegenarmoede.be/in-de-pers/basisbereikbaarheid-moet-vervoersarmoede-terugdringen

Idee 7 jaren geleden 0 Reacties netwertegenarmoede